TREASURY MANAGEMENT TUSSEN STRATEGIE EN UITVOERING (IN DUTCH)
search
  • TREASURY MANAGEMENT TUSSEN STRATEGIE EN UITVOERING (IN DUTCH)

TREASURY MANAGEMENT TUSSEN STRATEGIE EN UITVOERING (IN DUTCH)

€13.76

Prof. Dr Mattheus van der Nat

De rol van toezichthouders, wiskundigen en wetgevers (afscheidsrede)

Quantity

100% secure payments

In de tachtiger jaren was de financiële wereld nog overzichtelijk. Op de NIBE examens werd gevraagd wat de uiterste tijd was voor telefonische betalingen, bellen tussen 12.00 en 15.00 met collega’s in de Londense city had geen zin, van de bonuscultuur had niemand nog gehoord en kredietoverschrijdingen waren geen probleem als deze maar op de maandultimo weggewerkt waren. Het was ook de tijd dat derivaten in opkomst kwamen en idealen als een levenslange loopbaan bij dezelfde bank en relatiebankieren nog bestonden.

In zijn afscheidsrede als hoogleraar treasury management kijkt prof. Dr M. van der Nat terug naar het bankwezen in die tijd.  Hij heeft niet de pretentie een afgewogen beeld te geven.  Het zijn slechts een paar gekleurde observaties, maar deze geven wel aan dat er inmiddels veel veranderd is. Voor de ontwikkeling van het vak van corporate treasurer als regisseur en bewaker van de financiële middelen van een bedrijf heeft dit grote gevolgen gehad.

Vanuit verschillende invalshoeken belicht hij de veranderingen van de afgelopen jaren. De rol van de wiskundige modellen, de derivaten, het toezicht, de menselijke factor en het gevaar van overregulering komen allemaal ter sprake.  En uiteraard wordt teruggeblikt op de postdoctorale treasury management opleiding van de Vrije Universiteit.    

Datum van publicatie

December 2016

Auteur 

Na enige jaren verbonden te zijn geweest aan de Vakgroep Toegepaste  Wiskunde en Informatica van de Rijksuniversiteit Leiden, heeft prof. Dr Mattheus (“Theo”) van der Nat tal van functies gehad in de financiële wereld. Na een periode als wethouder economische zaken van Leiden, kwam hij kwam hij terug bij AMRO BANK N.V., als senior consultant en later afdelingsdirecteur van de afdeling Treasury Management Consultants. Sinds  1993 is hij tevens hoogleraar treasury management aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 2021 werd tevens benoemd als Staatsraad bij de Afdeling Advisering van de Raad van State. Zijn afscheidsrede als hoogleraar heeft hij gegeven op 9 december 2016. Thans is hij nog betrokken bij het door hem zelf opgerichte bedrijf Riskmatrix.

50 Items
Comments (0)
No customer reviews for the moment.